Spara papper

I Sverige är vi duktiga på att återvinna papper, vilket sparar energi vid tillverkningen av nytt papper och därmed bidrar till att minska utsläppen. Något som är ännu bättre är dock att minska tillverkningen av papper överhuvudtaget genom att minska sin användning av papper.

Något som många redan gör är att ha en ”Reklam nej tack”-skylt uppsatt på sin brevlåda. De flesta gör sannolikt detta bara för att slippa bombarderas av reklam från ännu en källa, men de bidrar samtidigt till att minska pappersåtgången. Det som dock kan vara svårare att bli av med är den reklam som är adresserad till dig personligen, eftersom denna får delas ut trots ”Nej tack”-skylten. Det du då får göra är att kontakta eventuella kundklubbar du är medlem i, och avregistrera dig från deras utskicksregister.printer-790396_960_720

Något annat som regelbundet kommer med posten är räkningar. Även dessa kan man slippa få i pappersform, eftersom de allra flesta företag idag erbjuder e-faktura som alternativ. Du får då fakturorna direkt i din internetbank. Ett annat alternativ kan vara att betala räkningarna med autogiro.

En annan plats där man kan spara mycket papper är kontoret. Genom att tänka sig för en extra gång innan man skriver ut ett mejl eller ett dokument, och istället läsa dem på skärmen och spara dem digitalt, kan man spara många papper och därmed även pengar för företaget. Om man någon gång måste skriva ut ett dokument kan man ställa in skrivaren på att skriva dubbelsidigt, så går det bara åt hälften så mycket papper.

Slutligen kan man numera också få en stor del av de brev som skickas från myndigheter och organisationer digitalt, i en digital brevlåda. Genom att registrera sig hos den digitala brevlådan, som kan kopplas till ens mejl så att man inte missar ett utskick, kan man nästan reducera posten som kommer i brevlådan till noll.

Ett annat sätt att spara mycket papper (särskilt om du är en bokslukare) är att läsa e-böcker eller lyssna på ljudböcker istället för att köpa nya pappersböcker. Genom en prenumeration på Storytel.se får du tillgång till tusentals ljudböcker varje månad, och inte ett enda papper går åt. Om du har svårt att skiljas från pappersböckerna, men ändå vill hjälpa miljön, är biblioteket ett bra alternativ, eftersom många människor delar på samma bok. Det bidrar också till att minska papperåtgången.