Minska din bils förbrukning

En av de största bovarna när det gäller utsläpp av växthusgaser är avgaserna som kommer från våra bilar, bussar och andra fordon. Förutom att avgaserna innehåller koldioxid, som bidrar till den globala uppvärmningen, innehåller de också en mängd andra ämnen och partiklar som är skadliga för hälsan. Att minska mängden avgaser är därför något som varje enskild bilist, såväl som regeringar och världsledare, bör bekymra sig om.

En av de mest effektiva åtgärderna man kan vidta som privatperson och bilförare för att minska utsläppen är att välja en så kallad miljöbil, det vill säga en bil som på något sätt släpper ut en betydligt mindre mängd skadliga avgaser än en traditionell bil. Det kan till exempel vara en hybridbil eller en elbil. Denna typ av bilar kan dock även kosta betydligt mer än en traditionell bil. Har man inte råd med en miljöbil finns det därför andra saker man kan göra för att minska sin bils bränsleförbrukning (och därmed dess utsläpp av avgaser).taxi-cab-381233_640

En av de första sakerna man ska se till är att man har rätt tryck i däcken. Om däcken är för dåligt pumpade måste motorn arbeta hårdare för att driva bilen framåt, vilket leder till att man förbränner mer bränsle. Det går ofta bra att pumpa i 10 procent mer luft än vad som står angivet i instruktionerna, så se till att ha dem välfyllda.

En annan åtgärd som du kan vidta är att dieseloptimera din bil, om du har en dieselmotor. Detta gör att bilens prestanda ökar, samtidigt som motorn drar mindre bränsle. Du kan få hjälp med dieseloptimering på Dieselkraft.se.

Den process som kräver mest bränsle under en körning är starten, och den period du kör innan motorn är varm. Ett sätt att minska åtgången är därför att använda motorvärmare, inte bara när det är vinter och kallt utan även under sommaren. När det är varmt ute räcker det med att använda motorvärmaren i ungefär tjugo minuter innan du ska åka, men när det är riktigt kallt på vintern bör den vara på minst en timme innan.

Du kan också påverka bränsleåtgången genom hur du kör. Ta det lugnt, särskilt i början av körningen, och kör på så höga växlar som möjligt, så sparar du på både miljön och plånboken.