Spara el

Det finns många sätt att sätt att minska sin påverkan på miljön och den globala uppvärmningen. Ett sätt är att dra ner på sin energiförbrukning. Det kan handla om att cykla istället för att åka bil och att inte handla saker som har producerats långt bort eller som det går åt mycket energi och vatten att odla. En sak som är enkel att påverka själv och som ger tydliga resultat är att dra ner på sin egen förbrukning av el i hemmet. Det finns många tips på hur vi kan minska vår elförbrukning.

Ta på dig en tröja istället

På vintern går en stor del av vår elförbrukning i hushållet åt till att värma upp hemmet. Att dra ner inomhustemperaturen några grader gör stor skillnad på elförbrukningen om du har ett eluppvärmt hus. Uppvärmningen av varmvatten är en annan stor energitjuv. Att rekommendera att duscha kallt på vintern är kanske inte så populärt men vi kan kanske tänka oss att dra ner temperaturen lite grann, eller att duscha en lite kortare stund varje gång. Att stänga av det vi inte använder är ett tips vi hört många gånger men vi fortsätter att ha hemmet fullt av tv-apparater och stereos i stand by-läge i alla fall. Alla dessa produkter drar energi även när vi inte använder dem. Många har nu för tiden bytt till lågenergilampor. De drar mycket mindre energi än klassiska glödlampor. Över lag är el en renare och miljövänligare energikälla än bensin och olja. Men de påverkar varandra och just nu är t ex Rekordlåg oljeproduktion i Venezuela på grund av bristande elförsörjning.

Spartips i köket

Dishwasher_open_for_loadingI köket finns många andra apparater som drar mycket el. Spisen, kylen och frysen är stora elförbrukare. Ibland kan vi spara el utan att dra ner på det vi vill göra bara genom att vara lite smarta. Ska vi bara värma en kopp tevatten är det onödigt att värma upp en hel spisplatta för det. Den tar en stund att bli varm och håller sig sedan varm ett bra tag efteråt. Det försvinner massor med onödig energi. Då kan vi spara mycket genom att värma i micron eller i en vattenkokare istället. Ska vi koka ägg går det bra att bara koka upp vattnet och sedan stänga av plattan och låta äggen tillagas på eftervärmen i det varma vattnet. Har du diskmaskin så kan du spara mycket på att minsta temperaturen på den. Det blir oftast rent på lägre värme än vi använder. Andra energitjuvar är gamla vitvaror. Ett gammalt kylskåp kan dra upp till dubbelt så mycket el som ett nytt.