Miljöbilar

Vi blir alltmer medvetna om bilens påverkan på miljön och såväl privatpersoner, företag och organisationer siktar in sig på att köpa en miljöbil när det är dags att byta till ny bil. Men vad är då en miljöbil och hur väljer man vilken typ av miljöbil man vill ha? För att få kalla en bil miljöbil krävs det att den drivs av miljöbränslen. Det kan vara el, biogas, etanol eller andra drivmedel som klassas som förnybara drivmedel. Bilar som är extra bensin- eller dieselsnåla kan också klassas som miljöbilar. Det finns många olika definitioner på hur en bil klassas som miljöbil och beroende på hur bilen klassas så kan man få nedsatt vägtrafikskatt och trängselskatt för en miljöbil. Bränsleskatten för miljövänliga bränslen är dessutom lägre. Den allra högsta klassningen är supermiljöbil och då får bilen inte släppa ut mer än 50 gram koldioxid per kilometer och ska klara miljöklass Euro 5.

Val av miljöbränsle

Valet av miljöbränsle är inte helt enkelt. Det finns många alternativ på marknaden och nya rön gör att tidigare rekommendationer inte längre har samma fördelar för miljö och plånbok. allt fler väljer bort dieseln till förmån för andra miljöbränslen exempelvis då det visat sig att diesel påverkar människors hälsa negativt. Den fossila dieseln är svår att rena och det ställer till problem. Syntetisk diesel och biodiesel finns redan på marknaden men det får trögt framåt, och vill det sig illa kan andrahandsvärdet på dieselbilar sjunka relativt snabbt. Vanliga bensinmotorer blir också alltmer bensinsnåla men för att nå upp till de nya utsläppskraven krävs stöd i form av elmotorer eller annat. Vad gäller biogas och vätgas så är det i första hand tankställen som är problemet. Det behövs fler pumpar för gas, och än så länge går utbyggnaden långsamt. Elbilarna däremot vinner fort mark på marknaden och idag är hybriderna, det vill säga el kombinerat med bensin den mest logiska lösningen för de flesta. Sverige har också relativt ren el ur ett miljöperspektiv.

Miljöbilar i framkant

Flera av de stora bilmärkena satsar redan idag på miljöbilar och många av modellerna får riktigt bra resultat i test. Du kan naturligtvis spara pengar på att välja en bil som har högsta miljöklassning, men driftskostnader och annat kan göra att bilen drar iväg i kostnad trots det. När du ska välja din nya miljöbil kan det vara bra att även kika på hur det ser ut med ladd- eller tankstationer där du bor. Kommer du ha möjlighet att tanka eller ladda bilen i den omfattning du behöver? Det kan vara värt att tänka på att den optimala miljöbilen inte finns på marknaden just nu, men du kan välja den som är optimal för just dig. under 2017 fanns det 39 bilmodeller på den svenska marknaden som klarade de hårt ställda på säkerhet och energieffektivitet, så utbudet är inte jättestort och därför överskådligt. Hyundai är exempelvis ett av bilmärkena som tar fram miljöbilar och är de enda på marknaden med bränslecellsbilar.