Miljövänligare resor

Att det är dåligt för miljön att resa med flyg är något som vi har vetat om länge. Trots det reser vi svenskar otroligt mycket och det skandinaviska folket gör mest utlandsresor av alla folkslag i hela världen. Enligt en statistisk undersökning som gjordes av Sifo tillsammans med resebyrån Ticket reser hela 58 % av svenskarna utomlands minst en gång varje år. I snitt gör svenskarna 1,5 utrikesresor per år vilket totalt blir 14 miljoner semesterresor. När det kommer till utsläpp står flyget för ca 4-5 % av klimatpåverkande utsläpp globalt och flygresor utgör en tiondel av Sveriges totala utsläpp. Enligt Naturskyddsföreningen är nästan 90 % av de flygresor som svenskarna gör till utlandet. Om en person reser till Thailand ger det lika mycket utsläpp som om en vanlig personbil kördes i ett helt år, vilket är cirka två ton. Det är även lika mycket som en persons hållbara utsläppsutrymme för ett helt år.

Att resa på ett bättre sätt

Som tur är finns det en medvetenhet bland flygbolagen när det kommer till utsläpp. Till exempel SAS är börsbolaget som ökat utsläppen mest i Sverige. År 2016 ökade utsläppen med 298.353 ton koldioxid, men enligt SAS har de fått ner utsläppen per passagerare och det är helt enkelt att fler väljer att flyga med dem som har orsakat utsläppen. Deras långsiktiga plan är att halvera utsläppen 2050 jämfört med år 2005 och för att göra det investerar dem i nya flygplan och i användning av biobränsle. Vill du resa på ett miljövänligare sätt idag bör du undvika att flyga om det är möjligt. Ta istället tåg eller buss för att ta dig till din destination. Måste du ändå flyga kan du klimatkompensera flyget, vilket sker genom att du bidrar ekonomiskt till CDM-projekt som är godkända av FN och certifierade enligt miljörörelsen Gold Standard. CDM betyder för Clean Development Mechanism och är ett system som FN har skapat under Kyotoprotokollet. Enligt Naturskyddsföreningen räcker det dock inte att klimatkompensera, utan alla måste helt enkelt flyga mindre för att rädda miljön.

Res mer sällan och stanna borta längre

Ett sätt att resa mer miljövänligt på är att resa mer sällan och stanna borta längre. Istället för att flyga en gång varje år kan du till exempel flyga vartannat år och kanske stanna i månader istället för veckor. Idag är det många som väljer att åka på en kryssning, som till exempel med kryssningkaribien.se eller något annat bolag. Det är tyvärr inte heller ett särskilt miljövänligt sätt att resa på, men vissa företag fokuserar på miljövänliga kryssningar. Att åka tåg är något som faktiskt är miljövänligt och vill man ut och se världen kan man till exempel tågluffa i Europa. Det går även att åka den legendariska transsibiriska järnvägen om man känner för ett riktigt äventyr. Det är inte heller nödvändigt att åka utomlands för att ha en trevlig semester med många olika upplevelser. Att fjällvandra i Sverige är exempelvis ett fantastiskt sätt att spendera semestern på. Det är både roligt och miljövänligt, men kom ihåg att samåka om ni tar bilen till fjällen.