Elfordon

 

För det fall produktionen av Grön el byggs ut är elfordon av olika slag, ett sätt att minska koldioxidutsläppen. Elfordon drivs, som man kan förstå av namnet, med el.

 

Fördelar för ägaren till ett elfordon
Bra att känna till för den som tänker i banor av att investera i ett elfordon är att dessa ofta har tillgång till gratis parkeringsplats. De utgör ett miljövänligt alternativ till fordon med förbränningsmotor. Inte nog med det flera kommuner har dessutom laddstationer var de tillhandahåller gratis el. Så inte nog med att man som ägare till ett elfordon minimerar belastningen på miljön, man har mer eller mindre gratis drivmedel också.

 

Nackdelar
Det som tillhör nackdelarna med elfordon i dag är vissa begränsningar med dagens batteriteknik. Batteriet behöver laddas om efter omkring 5-8 mil för en elbil och en uppladdning tar i regel åtskilliga timmar. Såvida man inte är en stolt ägare till en Tesla.

SONY DSC

SONY DSC

 

Framtida eldrift och batteriladdningar
Tesla befäster sin roll som innovatörer. Man har utvecklat ett nytt koncept för elförsörjningen till eldrivna bilar. Genom att erbjuda batteribyte i sina elladdningsstationer minimerar man laddningstiden. Det går i själva verket fortare att byta ett batteri än att tanka full tank bensin/diesel i en bensindriven bil. Enbart 90 sekunder tog det att byta batteri i en Tesla S inför publik.

 

Andra elfordon
Förutom elbilar finns det också elmopeder och Scooters. Det är först inpå 2000-talet som elmopeder började tillverkas på ett industrimässigt sätt och serietillverkningen kom igång på allvar. Något som förbättrat kvaliteten radikalt. Numera konkurrerar elmopeder med de vanliga som drivs med förbränningsmotor. Elmopeder har tidigare funnits som rena hemmabyggen och/eller prototyper. Till fördelarna med att köra en moped drivna av en elmotor är frånvaron av avgaser. Dessutom är det i regel väldigt låga driftkostnader. Körsträckan på en laddning för en klass I moped är omkring 50-80 km. Laddningstiden uppgår till några timmar. Motorn är dessutom mer eller mindre underhållsfri. Vad mer kan man begära?

 

Kör eldrivet – spara miljö och hälsa – både på kort och lång sikt.